Grafstenen Rotterdam: Duidelijk overzicht met alle info + prijzen
1 mei 2017 
in

Grafstenen Rotterdam: Duidelijk overzicht met alle info + prijzen

Grafstenen Rotterdam – Je bent op zoek naar grafstenen Rotterdam. Waarschijnlijk omdat er korter of langer geleden iemand is overleden om wie je geeft. Wat wil je dan het liefst? Een nette grafsteen die recht doet aan degene die is overleden!

Omdat er veel op je af komt na een overlijden vindt je op deze pagina alle informatie die je nodig hebt bij het uitzoeken van een grafsteen.

Alle belangrijke informatie over grafstenen Rotterdam die je moet weten op 1 pagina

Inhoud (Grafstenen Rotterdam)

 1. Soorten graven
 2. Verschil algemeen en particulier graf
 3. Afmetingen algemeen graf
 4. Afmetingen particulier graf
 5. Vergunning
 6. Prijzen
 7. Wanneer grafsteen bestellen
 8. Begraafplaatsen in Rotterdam
 9. Soorten grafstenen
 10. Materialen
 11. Onderhoudskosten

Prijslijst grafstenen

Wat voor soort graven zijn er in Rotterdam?

In Rotterdam zijn er twee verschillende soorten graven, namelijk particuliere graven en algemene graven. Een particulier graf wordt ook wel een eigen graf, familiegraf of koopgraf genoemd.

Lees hier verder over het verschil tussen een algemeen graf en particulier graf.

Ook zijn er grafvakken voor bepaalde stromingen. Bovendien kunnen er afwijkende regels in deze grafvakken gelden.

 • Rooms-Katholiek grafvak
  Crooswijk, Hofwijk, Hoek van Holland, Zuiderbegraafplaats, Oudeland, Rozenburg, Oud-Hoogvliet
 • Islam Ahmadiyya grafvak
  Zuiderbegraafplaats
 • Chinees grafvak
  Zuiderbegraafplaats
 • Islamitisch grafvak
  Crooswijk, Zuiderbegraafplaats
 • Islam Javaans grafvak
  Zuiderbegraafplaats
 • Islam Pakistaans grafvak
  Zuiderbegraafplaats
 • Islam Soennitisch grafvak
  Zuiderbegraafplaats

Wat is het verschil tussen een algemeen graf en een particulier graf?

Er zijn een aantal verschillen tussen een algemeen en particulier graf. Dit zijn de drie belangrijkste in de gemeente Rotterdam:

Verschil 1: Een graf met bekenden of onbekenden

Ten eerste mogen er in een particulier graf meerdere personen worden begraven. De rechthebbende (degene die de grafrechten betaalt) bepaalt wie er in het graf begraven worden. Vaak zijn de personen die bij elkaar worden begraven in een particulier graf familie van elkaar. Vandaar dat een particulier graf ook wel een familiegraf wordt genoemd.

In een algemeen graf worden 2, 3 of 4 personen begraven, die elkaar niet kennen. De beheerder van de begraafplaats wijst deze graven chronologisch toe.

Verschil 2: Termijn

Bij een particulier graf wordt in Rotterdam grafrechten afgegeven van 15 of 30 jaar. Daarna kan deze termijn worden verlengd op verzoek van de rechthebbende en na betaling van de grafrechten.

Bij een algemeen graf is dit niet mogelijk. Een algemeen graf in Rotterdam is voor de periode van 15 jaar en kan niet worden verlengd. Ondanks deze beperking kan er wel worden gekozen voor het herbegraven in een eigen graf.

Verschil 3: Verschillende grafstenen toegestaan

Op een particulier graf mag een staande steen worden geplaatst. Vaak staan op 1 steen de namen van alle overledenen in dat graf. Lees hier meer over de toegestane afmetingen van een grafsteen op een particulier graf in Rotterdam.

Omdat er in een algemeen graf 2, 3 of 4 personen zijn begraven die elkaar niet kennen, mogen de nabestaanden van elke persoon een liggende grafsteen plaatsen. Deze komen voor elkaar te liggen. Een dergelijke grafsteen wordt ook wel een graftegel genoemd. Lees hier verder over de mogelijkheden voor het plaatsen van een grafsteen op een algemeen graf.

Welk afmetingen zijn er toegestaan op een algemeen graf?

Er gelden strenge regels voor het plaatsen van een grafsteen op een Liggende grafstenen Rotterdam, algemeen graf, graftegel, budget, goedkoopalgemeen graf. De gemeente plaatst een standaard, grijze tegel op het graf. Desondanks kiest de nabestaande er vaak om deze te vervangen, door middel van een voor een gepersonaliseerde grafsteen van graniet. Dit wordt ook wel een graftegel genoemd. Deze liggende grafsteen moet 50 x 50 x 5 cm zijn. Deze mag dus niet groter, maar ook niet kleiner zijn. Wanneer er wordt gekozen voor een granieten grafsteen mag hierop een tekst en zelfs een foto worden aangebracht.

Grafsteenwinkel heeft deze gepersonaliseerde, liggende grafstenen in 4 standaard kleuren in het assortiment. De prijzen hiervoor varieren tussen 550 – 600 euro, inclusief een tekst van 100 tekens en plaatsing op de begraafplaats.

Prijslijst grafstenen

Welke afmetingen zijn er toegestaan op een particulier graf?

Op een particulier graf is er meer vrijheid om een grafsteen te plaatsen. De maximale afmetingen zijn 80 x 180 cm (breedte x lengte). De maximale hoogte is 100 cm. De grafsteen op een particulier graf mag ook kleiner zijn dan de voorgeschreven afmetingen. Ook is het bijvoorbeeld toegestaan om een zwerfkei te plaatsen (mits deze binnen de afmetingen past). Ook is er binnen de grenzen van 80 x 180 cm de mogelijkheid om beplanting aan te brengen in bijvoorbeeld een plantenvak.
Grafsteenwinkel heeft vele mogelijkheden, uiteenlopend tussen 1.275 – 2.000 euro voor het plaatsen van een staande grafsteen op een particulier graf in Rotterdam.

Heb ik een vergunning nodig om een grafsteen te plaatsen in Rotterdam?

Grafstenen Rotterdam vergunning aanvragen

Voor het plaatsen van een grafsteen in de gemeente Rotterdam heb je altijd een vergunning nodig. De gemeente geeft deze vergunning af, als deze voldoet aan de gestelde regels. Het aanvragen van de vergunning gaat aan de hand van een speciaal formulier en de tekeningen van de grafsteen. Aan de hand daarvan bepaald de gemeente of er een vergunning afgegeven kan worden.

Grafsteenwinkel verzorgt het hele vergunningstraject kosteloos voor je

Voor het afgeven van een vergunning worden legeskosten in rekening gebracht. Deze worden door de gemeente Rotterdam rechtstreeks in rekening gebracht bij de nabestaande(n). De legeskosten bedragen 137 euro voor een particulier graf en 68 euro voor een algemeen graf.

Naast deze kosten worden er ook onderhoudskosten door de gemeente in rekening gebracht. Je leest hier meer over de onderhoudskosten.

Wat kost een grafsteen in Rotterdam?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat het kost om een grafsteen te plaatsen in Rotterdam. Omdat we exact weten wat wel en niet is toegestaan, kunnen we je precies vertellen wat een grafsteen kost. In deze prijzen zijn direct alle kosten meegenomen, dus ook een tekst van maximaal 100 tekens en de plaatsing op de begraafplaats.
De enige kosten die hier nog bij komen zijn de vergunningskosten en de onderhoudskosten van de gemeente Rotterdam.

Prijslijst grafstenen

Wat is het beste moment om een grafsteen te bestellen?

Om verzakkingen te voorkomen is het niet aan te raden om een grafsteen binnen 2 – 3 maanden te plaatsen na de begrafenis. Na deze periode is de grond ‘ingeklonken’, waardoor de grafsteen niet zo snel meer zal verzakken.
Het duurt ongeveer 3 – 4 maanden na opdracht voordat Grafsteenwinkel een grafsteen kan plaatsen. Dit komt omdat er een vergunning aangevraagd moet worden bij de gemeente. Daarnaast wordt iedere grafsteen gepersonaliseerd.

Vaak horen wij dat men opgelucht is als de grafsteen besteld is. Dat is het laatste stukje wat geregeld moest worden na de begrafenis. Soms wordt er binnen een week na de begrafenis een afspraak gemaakt om een grafsteen samen te stellen. Soms gebeurd dit pas na twee jaar.

Welke begraafplaatsen zijn er in Rotterdam?

In Rotterdam zijn er 8 gemeentelijke begraafplaatsen waar graven worden uitgegeven.

Zuiderbegraafplaats
Slinge 50
308 4EB Rotterdam

De Zuiderbegraafplaats is de grootste begraafplaats in Rotterdam en sinds 1940 in gebruik. Op deze begraafplaatsen zijn veel grafvakken beschikbaar voor bepaalde stromingen. Daarnaast is er op deze begraafplaats een speciale Feynoordvak met algemene en particuliere graven. Ten slotte ligt hier gras uit de Kuip, waarover as uitgestrooid kan worden.

Begraafplaats Crooswijk
Kerkhoflaan 1
3034 TA Rotterdam

De begraafplaats Crooswijk is de oudste, gemeentelijke begraafplaats van Rotterdam. Al ruim 185 jaar doet deze begraafplaats dienst. Hierdoor kent deze begraafplaats een rijke historie. Het is een goed onderhouden begraafplaats, waardoor het de sfeer heeft van een rustgevend park.

Begraafplaats Hofwijk
Delftweg 230
3046 ND Rotterdam

De begraafplaats Hofwijk is van oorsprong de begraafplaats van de voormalige gemeente Overschie. Ten eerste is er een algemeen deel, waarop iedereen begraven kan worden. Ten tweede is er  een sociaal Rooms-Katholiek deel. Op deze begraafplaats is ook een crematorium gevestigd.

Begraafplaats Hoek van Holland
Kerkhofweg 6
3151 TN Hoek van Holland

De begraafplaats in Hoek van Holland is gelegen aan een bos- en duingebied.

Begraafplaats Oud-Overschie
Overschiese Dorpsstraat 90
3043 CT Rotterdam

Op de begraafplaats Oud-Overschie worden geen nieuwe graven meer uitgegeven.

Begraafplaats Oudeland
Oudelandseweg 211
3194 XA Rotterdam-Hoogvliet

Begraafplaats Oudeland is een jonge en eenvoudige begraafplaats. Sinds 1967 wordt er op deze begraafplaats begraven.

Begraafplaats Pernis
Ring 548
3195 XT Rotterdam

Begraafplaats Pernis is een kleine, ruim 100-jarige begraafplaats.

Begraafplaats Rozenburg
Molenweg 40
3181 AT Rotterdam

De begraafplaats Rozenburg ligt middenin de dorpskern Rozenburg. Op de 150 jaar oude begraafplaats liggen voornamelijk mensen uit de plaats Rozenburg begraven.

Naast deze begraafplaatsen heb je ook nog een aantal zogenaamde particuliere begraafplaatsen, zoals begraafplaats Charlois, begraafplaats Laurentius en begraafplaats Oud-Kralingen.

Wat voor soort grafstenen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten grafstenen. Het eerste, belangrijke onderscheid wat er is te maken is een grafsteen voor een algemeen graf of een grafsteen voor een particulier graf. Een grafsteen voor een algemeen graf op de algemene begraafplaatsen in Rotterdam is altijd een liggende grafsteen van 50 x 50 x 5 cm. Deze wordt plat op de grond geplaatst.

Een grafsteen voor een particulier graf is in veel gevallen een staand gedeelte (ook wel letterplaat genoemd) en een liggend gedeelte (ook wel zerk genoemd). Het liggende gedeelte is in de meeste gevallen een granieten omranding, in hetzelfde materiaal als de letterplaat. In het midden ontstaat daardoor een vak, wat opgevuld kan worden door middel van grind. Daarnaast kan dit als plantenvak dienen, mits het niet opgevuld wordt met grind. Een combinatie van een grind en plantenvak komt ook vaak voor. Het is ook mogelijk om op de omranding een granieten afdekplaat te monteren. Hierdoor ontstaat een volledig onderhoudsvriendelijke grafsteen.

Naast deze optie is het ook mogelijk om volledig liggende grafsteen van 80 x 180 cm (breedte x lengte) op een particulier graf te plaatsen. Een dergelijke grafsteen wordt op een (beton)roef geplaatst, waardoor een hellend vlak ontstaat. Hierop wordt de tekst aangebracht door middel van zandstralen. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van oplegletters van brons of aluminium.

Als laatste is er de mogelijkheid om een ruwe steen als grafmonument te plaatsen. De natuurlijke uitstraling van een ruwe steen of zwerfkei spreekt mensen aan. De exclusiviteit van een ruwe steen of zwerfkei (vaak is er maar 1 exemplaar) zorgt ervoor dat een bijzonder grafmonument ontstaat.

Van welk materiaal mag een grafsteen in Rotterdam worden gemaakt?

De gemeente Rotterdam schrijft voor dat een grafsteen gemaakt dient te worden van duurzame natuursteen of een ander duurzaam materiaal. Grafsteenwinkel maakt alle grafstenen van graniet. Dit is een zeer harde en duurzame steensoort en daardoor erg geschikt om grafstenen van te maken.

Grafstenen Rotterdam met alternatieve materialen
Het is ook mogelijk om RVS of glas te verwerken in een grafsteen. Dit is, mits de regels worden gevolgd, toegestaan op de begraafplaatsen in Rotterdam.

Als laatste is het mogelijk om een grafsteen te produceren van marmer of hardsteen. Echter verkleuren deze materialen na een aantal jaar op de begraafplaats. Een granieten grafsteen heeft hier veel minder last van en blijft daardoor mooier.

Wat zijn de onderhoudskosten van grafstenen Rotterdam?

De gemeente Rotterdam brengt kosten in rekening voor het onderhoud van een graf. Zodra een grafsteen op een graf wordt geplaatst, worden deze kosten in rekening gebracht.
De jaarlijkse kosten voor het onderhoud van een grafsteen op een algemeen graf bedragen 31 euro.
De jaarlijkse kosten voor het onderhoud van een grafsteen op een particulier graf (tot 4 m²) bedragen 68 euro.
Daarnaast is het mogelijk om de onderhoudskosten af te kopen voor de resterende looptijd. Bekijk hier een duidelijk overzicht van de kosten voor het afkopen van onderhoud van een grafsteen in Rotterdam.

Prijslijst grafstenen

Reactie plaatsen

Download prijslijst grafstenen