Terug

Welk materiaal moet ik kiezen als ik een grafsteen ga kopen?

  • 04 / 02 / 2021 0
Welk materiaal moet ik kiezen als ik een grafsteen ga kopen?

Er zijn verschillende materialen waar grafstenen van worden gemaakt. Welk materiaal kies je als je een grafsteen gaat kopen?

Een grafsteen kan van allerlei verschillende soorten materialen worden gemaakt. Van graniet tot roestvrij staal, natuursteen, brons, glas of versteend hout. Elk type met zijn eigen specifieke look en feel. Maar uiteindelijk gaat het om jouw persoonlijke voorkeur. Welke uitstraling spreekt je aan en wat past binnen je budget? Dát zijn de belangrijkste factoren, al tellen de richtlijnen van de begraafplaats, de prijs en het onderhoud uiteraard ook mee in je keuze. Maar niet alleen de prijs, ook de kwaliteit speelt een rol van betekenis voor een jarenlang mooi verzorgd graf. Om een afgewogen beslissing te kunnen nemen, benoemen wij de verschillende mogelijkheden met de specifieke voor- en nadelen van het materiaal.


Natuursteen
Natuursteen, zoals marmer en graniet, heeft een natuurlijk-chique karakter dat uitstekend geschikt is voor grafstenen. Het materiaal is goed te bewerken en de meeste grafstenen zijn dan ook van graniet gemaakt. De exacte prijs is afhankelijk van het type graniet, en het land van herkomst waar het is gevormd. 
Grafsteenwinkel heeft een aantal soorten graniet geselecteerd die kwalitatief zeer hoogwaardig zijn, maar wel scherp geprijsd zijn. 

De door Grafsteenwinkel geselecteerde kleuren graniet zijn: Glittery White, Steel Grey, Himalaya Blue en Zwart Graniet.

Graniet is een hard gesteende, dat ondergronds is ontstaan door gestolde magma. Het wordt vaak als een van de beste materialen voor grafstenen beschouwd door zijn uitstekende weersbestendigheid. Een ander voordeel van gepolijst graniet is dat het onderhoudsvriendelijk is. De plaat afnemen met wat sop en een doekje volstaat.
Marmer daarentegen is een relatief zachte, uit kalksteen gevormde steensoort, waarin de natuurlijke kleurschakeringen in de steen kenmerkend zijn voor het materiaal. Doordat het relatief gemakkelijk te bewerken is, werd marmer vaak voor grafstenen gebruikt. Omdat marmer echter minder bestand is tegen weersomstandigheden wordt dit materiaal tegenwoordig niet meer zo vaak toegepast.

Ruwe steen
Natuurlijke grafmonumenten van ruwe steen hebben een totaal andere uitstraling. Doordat je de ruwe steen zelf helemaal naar jouw smaak kunt uitzoeken, is elke grafsteen uniek. Want een steen voor een grafplaat wordt niet of nauwelijks bewerkt, hooguit wat aangepast om op het graf te passen. Daardoor blijft het ietwat grillige karakter behouden, waardoor een authentiek effect ontstaat. Het gegeven dat een natuursteen als het ware direct uit de natuur afkomstig is, vormt dan ook de grote aantrekkingskracht van dit type grafsteen.


Roestvast staal
Het lijkt misschien niet direct een voor de hand liggende keuze, maar er zijn tegenwoordig ook prachtige grafstenen van hoogwaardig staal, zoals RVS en het bruine Cortenstaal. Rvs is roestvrijstaal, leverbaar in diverse kleuren, terwijl Cortenstaal een relatief nieuw materiaal is. Door een klein laagje roest dat veroorzaakt wordt door oxide, een bepaalde zuurstofverbinding, lijkt het materiaal verouderd lijkt te zijn. Daardoor gaat een grafsteen van Cortenstaal tientallen jaren langer mee. Beide staalsoorten zijn zeer sterk en uitstekend bestand tegen slechte weersomstandigheden. Daarnaast is staal is zeer gemakkelijk te bewerken, slijtvast en vrijwel onderhoudsvrij. En prima te combineren met andere materialen, zoals een combinatie van staal en natuursteen.


Glas
Het toepassen van glas in een grafsteen is niet nieuw; vanwege de voordelen ervan wordt het vaak gebruikt als aanvulling op andere materialen. Want glas is relatief slijtvast en heel gemakkelijk te reinigen, terwijl er bovendien diverse uitvoeringen van glas mogelijk zijn. Het kan niet alleen helder, gezandstraald of gesmolten gebruikt worden, maar ook gebogen of ruw afgewerkt als creatief element. Zo kan een glazen vlak of streep een bijzonder effect creëren op een grafsteen in natuursteen, marmer of rvs. Indien er een tekst op wordt aangebracht, wordt deze doorgaans in het glas gestraald, waarna de kleur wordt ingebakken voor een langdurig behoud.


• Hout
Een houten grafsteen biedt een heel andere indruk dan een granieten exemplaar. Al bestaat bij veel mensen de indruk dat hout veel sneller slijt dan andere materialen, toch is dat niet zo. Want er zijn speciale houtsoorten die zo hard zijn, dat ze bestand zijn tegen vorst, wind en regen. Tegelijkertijd kan dat hout goed bewerkt worden en verouderd gemaakt, zodat de grafsteen een veel oudere uitstraling krijgt. Daarmee krijgt het natuurgetrouwe uiterlijk van hout een authentieke uitstraling. Naast hardhout kiezen steeds meer mensen tegenwoordig voor versteend hout. Dat type is weliswaar moeilijker te verwerken, maar versteend hout is zo oud, dat het door de jaren heen harder is geworden dan graniet. En het ziet er spectaculair uit! Weliswaar geen voordelige optie, maar je krijgt wel een unieke steen, die een bezoekje aan het graf extra interessant maakt.

• Brons
Bronzen grafstenen hebben een bijzondere uitstraling en daarmee meteen een zekere status. Brons is een legering van tin en koper; een materiaal dat goed te bewerken is door het in een bepaalde vorm te gieten. Daardoor laat brons zich ook uitstekend combineren met andere materialen of verwerken tot speciale grafaccessoires, zoals beelden en symbolen. Daarnaast is het duurzaam en makkelijk te reinigen. Mede door die voordelen is brons een uitstekende keuze voor mensen die een bijzondere grafsteen kopen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Grafsteenwinkel 9,4 / 10 - 135 Reviews @ Feedback Company